De kringloop

Samen met akkerbouwer Jan uit de Beemster wordt er gewerkt aan de kringloop. Beiden vinden het erg belangrijk dat er regionaal gedacht wordt. Een kringloop is eigenlijk een rondgaande cirkel van onderdelen waarbij er zo min mogelijk verloren gaat. 

Een samenwerking zoals deze is best uniek! 

De varkens eten voer. Als hun buik vol zit moeten ze mesten en plassen. Dit komt zowel in het stro als in de mestkelder terecht. Jan gebruikt deze mest om zijn land te voeden. Hierna kan hij gewassen zaaien in de grond die de voeding uit de mest gebruiken om te groeien tot een mooi gezond gewas. De varkens krijgen een deel van deze gewassen in hun voer. Hierna gaat de cirkel dus weer opnieuw draaien over een tijdspad van een jaar. Dit wordt dus een regionale kringloop genoemd.

Wil je meer lezen over het maken van het voer van de varkens? lees dan zeker verder.


Op de landbouwgrond van akkerbouwer Jan worden aardappels, uien, suikerbieten en granen geteeld. De aardappels, uien en suikerbieten worden verkocht als humaan voedsel. De granen, die dienen als wisselteelt, worden gevoerd aan de varkens. 

De granen (tarwe en gerst) zijn niet de kwaliteit om brood van te bakken het zijn zogeheten voedergranen.

Deze worden geteeld voor onze varkens. Als het graan geoogst wordt houd je een restproduct over, namelijk stro.




Het tarweplantje wordt van het land los gehaald door de combine. Deze machine schud de korrel uit het tarweplantje waarna de plantenrestjes achter de combine op het land vallen. De korrel wordt opgeslagen in de combine en per trekker met kiepwagen naar de boerderij gebracht. 

De plantenresten blijven een paar dagen op het land drogen en dit wordt prachtig goudgeel stro. Hier chillen het hele jaar door onze varkens op. 



Het voer dat onze varkens eten wordt geheel op ons eigen erf gemaakt, dat is uniek. Vele varkens krijgen namelijk voer uit een grote voer fabriek. Wij willen dat onze varkens puur en vers voer krijgen. Daarom verwerken wij ingrediënten zelf op onze eigen boerderij in de speciaal gemaakte voerkeuken.  

Tim schrijft de recepten die de varkens te eten krijgen. Deze recepten voert hij in de computer van de voerkeuken. Zo weet de voerkeuken precies hoeveel voer er gemaakt moet worden. Zo krijgt ieder varken precies wat het nodig heeft.

Alle ingrediënten worden buiten opgeslagen in grote silo's. Hierin blijft het droog en vers. 

De voerkeuken bestaat uit verschillende onderdelen. Hiernaast zie je de hamermolen, deze draait zo hard dat hij de tarwekorrel kan fijn hameren tot een meel. 



Alle ingrediënten moeten volgens het recept worden afgewogen. Dit gebeurd in grote tanks die je hiernaast ziet. 

Zodra alles goed afgewogen is wordt er water toegevoegd. Het roerwerk in de tank begint te roeren en zo ontstaat er een heerlijk papje, dit noemen wij brijvoer. 

De brij wordt met een pomp naar de juiste dieren gepompt waarna het gevoerd wordt. Dit gebeurd meerdere keren verdeeld over de dag. Zo krijgen alle varkens meerdere keren dus een verse portie homemade voer.

Het voordeel van onze manier van werken is dat alle ingrediënten vers en zonder verhitten worden toegevoegd.

Er is geen verlies van vitaminen en mineralen die anders in de fabriek synthetische toegevoegd zouden moeten worden.

Oftewel onze Beemsterlant’s Varkens krijgen puur voer vanaf de bron zonder onnodige toevoegingen.